2013. október 24., csütörtök

Tetoválás, piercing - kell vagy nem?

Az „Egészség/Szex” rovatunkban egészségügyi, szexuális dilemmákkal, érdekességekkel szeretnénk téged megismertetni.

 

Elsőként nézzük meg, érdemes-e tetováltatni avagy sem. Ez a kérdés ugye nem csak a tizenéveseket érinti, de leghamarabb ekkor merülnek fel: változtassak-e a testemen? Különlegesebb leszek-e egy tetkótól vagy piercingtől? Hogy viselem az ezzel járó fájdalmat?
Egy jól megválasztott minta és testtáj bizony nagyon esztétikus. De gondold át: 100 százalékig tetszetős a minta? (például nem érdemes az aktuális barátod nevét magadra vésetned), és ki lesz majd a "mester", aki ezt végre is hajtja.
Most nagy divatja van pénz, avagy szülői hozzájárulás hiánya miatt a saját kezű dekorálásának, ez alatt főleg piercing-szúrás értendő. Persze mindezek figyelembe vételével: fertőzés, csúf hegek, fájdalom stb. Természetesen a kész mű és a látvány mindezt feledteti.

Az alábbi cikkek tovább boncolgatják a kérdést:
hazipatika.com

Amit a tetoválásról tudni kell
"Miként is jön létre a tetovált kép? A tetoválás során tűvel áthatolnak a  bőr felső rétegén, és festékanyagot juttatnak be. A kép azért lehet tartós, mert a tinta nem az állandóan megújuló hámrétegbe, hanem a kb. 3 milliméter mélyen lévő irharétegbe kerül. A készítés során tehát tetováló tű segítségével idegen anyagot juttatnak a szervezetbe, ezért nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása, és a seb helyes gondozása."
Tetkó?
"A végleges megoldás helyett (ami egész testre kiterjedő allergiát is okozhat!) ideiglenes tetoválást tehetünk, mint például a lemosható változat, a henna festék vagy a gyógynövénnyel készített tetoválás, ami néhány év múlva elhalványul és nem okoz allergiás panaszokat."
Tetoválás - az öt legfájdalmasabb hely
"Sosem tudhatjuk előre, mennyire fog fájni egy tetoválás. Egyesek szerint szörnyen fájdalmas procedúra, míg mások szerint csak irritáló, melyet könnyen feledtet a művészi végeredmény látványa."
 Hogyan ápoljuk újonnan készült tetoválásunkat?
"Ne menjünk se strandra, se uszodába és ne ússzunk ilyenkor természetes vizekben sem. A bőrünk sérülékenyebb, hajlamos az elfertőződésre: nem elég, hogy a medencék vizét klórozzák."
 9 tipp piercing előtt
"A lányok főként köldökbe, orrba, nyelvbe, vagy az arc valamelyik részére szokták lövetni a piercinget. A fogorvosok azonban nem nagyon ajánlják a szájpiercinget, mert káros hatással van a fogakra. Én erre csak annyit tudok mondani nektek, hogy többet ér a fogatok, mint egy díszes ékszer. Jól gondoljátok át, hogy mit és hova akartok."

Noemí Marcos Alba: Tetoválások
Szimbólumok és írásjelek
További infók                 Katalógus
Chris Wroblewski: 
A tetoválás nagykönyve
Norma Pasekoff Weinberg: Hennafestés
Ha "kísérletezni" szeretnél, 
és kipróbálnád egyelőre a hennafestést, 
nézz utána nálunk: A könyvről




Nincsenek megjegyzések: