2013. december 19., csütörtök

A hobbit - Smaug pusztasága


filmkatalogus.hu
Megnéztük A hobbit második részét, nevezetesen Smaug pusztaságát. Lényegesen jobb érzésekkel hagytam el a mozit, mint a Váratlan utazás után, amit nem igazán tudtam hová tenni. A történet-formába beletuszkolt harmad-könyv érezhetően erőltetett részeket kapott, ugye erről már sokat hallottunk, pl. a "végső nagy összecsapás", amely a könyvben nem is volt olyan nagy és persze nem végső, de kell az izgalom a film végére.


Talán, ha nem könyv-adaptáció lenne, akkor nem lenne összehasonlítgatás (ami hozzáteszem tök felesleges). Azonban ha egy könyv tartalmazza az eredeti sztorit, akkor óhatatlanul felmerülnek olyan problémák, amit filmre nem lehet átültetni, főként ha külön-külön kalandfilmnek beillő trilógiát akarunk kihámozni e meséből.

Nos, e második résznek inkább volt történet-formája és izgalmas jelenetei! Szerintem még a nem-rajongókat is lenyűgözi Bilbó és Smaug első találkozása. Akkor tényleg markoltam a karfát, pedig tudtam, hogy hobbitunk nem vész el a történet közepén. Persze itt is voltak "ez most mi??" jelenetek, pl. hogy kerül a képbe Legolas (akit múlt időben játszódó események dacára, bizony öregebb kiadásban látunk).

Összességében kárpótol minket a látvány ezekért a stilisztikai hibákért. Azért lássuk be, fel kellett egy kicsit turbózni e nem túl hosszú meseregény-töredék cselekményét, hogy cinemacity-kompatibilissé váljon. Szóval, a látvány olykor tényleg magával ragad. Ezen nem feltétlenül a számítógépes grafikát értjük, hanem ezen kívül Új-Zéland hegyeit madártávlatból. Ha valami, akkor ez valóban olyan mozi, amit érdemes 3D-ben megnézni.

Amiért szeretjük a Smaug pusztaságát: elsősorban a látvány; akár fantasy-fanok vagyunk, akár nem, a tökéletesen felépített világ (ez persze Tolkien érdeme); a színészek játéka/hangja (az eredeti verzióban); olykor-olykor a jól eltalált feszültségkeltés; a nosztalgikus érzések a GYU iránt (amit erősítenek a direkt utalások).

(TE)

A film feliratos trailer-e:



A hobbit - Váratlan utazás kritikája a Prizmán: Egy új világ kapujában
A hobbit - Smaug pusztasága kritika a Cinematrixon: Törp-tünde szerelemmel sokkol a Hobbit 2


 J.R.R. Tolkien: A babó

Ki tudod kölcsönözni?
Katalógus 2
Katalógus 3


J.R.R. Tolkien: A hobbit (a két könyv egy és ugynaz)

Kölcsönözhető?



J.R.R. Tolkien: A hobbit vagy: Oda-vissza (más fordító)

Kölcsönözhető?


A FILM

Nincsenek megjegyzések: